Plannen campagne 'hufterigheid in de sport'

SIRE heeft plannen om een campagne te beginnen over de 'huferigheid in de sport'. Er wordt momenteel bekeken hoe en of deze campagne gehouden kan worden. Toevalligerwijs is het thema de afgelopen dagen in het nieuws. Ajax-spelers Perez ("kankerneger" richting een grensrechter) en Sneijder ("blinde tyfushond" richting de scheidsrechter) gingen hun boekje te buiten.

Als de campagne er komt, mikt deze overigens vooral op het amateurvoetbal. SIRE is een onafhankelijke stichting die zich ten doel stelt onderbelichte maatschappelijke onderwerpen publiekelijk aan de orde te stellen, bespreekbaar te maken en te agenderen bij burgers, opinieleiders en besluitvormers.

Schorsing
Naar de uitlatingen van Perez doet de KNVB momenteel onderzoek. Wesley Sneijder kreeg voor zijn opmerking tegen de scheidsrechter de rode kaart voorgehouden. De Ajax-speler gaat echter niet akkoord met het schikkingsvoorstel van drie duels waarvan één voorwaardelijk. Sneijder beweert dat hij het niet had tegen arbiter Bossen, maar dat hij "witte tyfushond" zei tegen zijn tegenstander. Die lezing wordt overigens onderschreven door een aantal spelers van tegenstander Sparta.

Ajax-coach Henk ten Cate vond dat zijn speler "straattaal" had gebezigd. "Ik keur het niet goed, want ook ik ben een man van normen en waarden. Maar als een scheidsrechter iedereen hiervoor wegstuurt, staan we straks nog maar met vijf tegen vijf te voetballen." Bossen zou volgens Ten Cate met het wegsturen van Sneijder hebben teruggegrepen op het eerdere incident met Perez.

De Ajax-trainer werd overigens zelf in de rust van het duel ook van het veld gestuurd. Hij noemde de scheidsrechter een "moraalridder". Ten Cate heeft het schikkingsvoorstel van de aanklager, een onvoorwaardelijke geldboete van 500 euro en een wedstrijd voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar, ook niet geaccepteerd.

Wesley Sneijder wordt van het veld gestuurd door Ruud Bossen
Wesley Sneijder wordt van het veld gestuurd door Ruud Bossen