EU: buitensporig geweld IsraŽl in Gazastrook

De Europese Unie (EU) heeft zaterdag het optreden van de IsraŽlische militairen in de Gazastrook als buitensporig bestempeld.

Het recht op zelfverdediging van alle staten rechtvaardigt niet het disproportioneel gebruik van geweld of acties die tegenstrijdig zijn met humanitaire wetten, stelde huidig EU-voorzitter Finland in een verklaring.

De EU roept tegelijk Palestijnse leiders op een einde te maken aan terroristische acties, waaronder het afschieten van raketten op IsraŽl.

IsraŽlisch offensief
Het IsraŽlische offensief in de Gazastrook heeft ook zaterdag weer geleid tot bloedvergieten. In de ochtenduren beschoten de IsraŽliŽrs een busje waarin militante Palestijnen zouden hebben gezeten. Daarbij vielen zeker een dode en vier gewonden.

Een helikopteraanval in Jabaliya kostte aan drie Palestijnen het leven en verwondde er vijf. Ook elders in het Palestijnse gebied hebben IsraŽlische militairen aanvallen uitgevoerd. In Beit Hanoun in het noorden van de Gazastrook werd een 46-jarige man gedood bij een IsraŽlische luchtaanval op zijn huis. In dezelfde plaats werd een Hamas-activist doodgeschoten door een speciale IsraŽlische eenheid.

In het nabijgelegen Jabaliya overleed een Hamas-strijder na een beschieting door IsraŽlische artillerie. In Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever werd zaterdag een man onder de puinhopen van zijn huis vandaan gehaald, dat door de IsraŽli's was vernield.

Vrijdag vielen er zeker negentien doden in het gebied, een van de bloedigste dagen in maanden. Volgens de Palestijnen heeft IsraŽl sinds woensdag zeker veertig Palestijnen gedood. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd het IsraŽlische optreden te veroordelen.

De kans dat de raad dat ook doet is klein. De Verenigde Staten, die vetorecht in de raad hebben, verklaarden vrijdagavond de doden te betreuren, maar ook begrip te hebben voor het IsraŽlische standpunt dat de staat zich wil verdedigen tegen ''terroristen''. De VS hebben hun vetorecht geregeld gebruikt om anti-IsraŽlische resoluties te torpederen.