Beschuldiging homoseks nekt christelijke voorman VS

Een belangrijke voorman van de invloedrijke groep van evangelische christenen in de Verenigde Staten, Ted Haggard, is in opspraak geraakt door beschuldigingen dat hij betaalde homoseks heeft gehad. Dat berichtten Amerikaanse media vrijdagmorgen.

Haggard geldt als een groot sympathisant van president George Bush en wordt door velen gezien als een belangrijke stemmentrekker voor de Republikeinen voor de verkiezingen van 7 november. Hij heeft geregeld contact met het Witte Huis, dat graag gebruikmaakt van Haggards grote netwerk van 45.000 kerken in het land.

De plaatsvervanger van Haggard (50) in diens 14.000 leden tellende kerk in Colorado Springs liet lokale media in de nacht van donderdag op vrijdag weten dat de predikant deels fouten heeft erkend. ''Er is een gedeeltelijke schuldbekentenis'', aldus Ross Parsley die er verder niet over uitwijdde.

Haggard zelf ontkende de aantijgingen donderdag, maar stapte wel op als president van de National Association of Evangelicals, die naar schatting dertig miljoen evangelische christenen in de Verenigde Staten vertegenwoordigt. De uitgesproken christen, die zich geregeld negatief heeft uitgelaten over de mannenliefde en het homohuwelijk, verklaarde dat hij altijd volledig trouw is geweest aan zijn echtgenote, de moeder van zijn vijf kinderen.