'Ook stroomslot voor zedendelinquent op verlof'

Icoon BinnenlandsAls het aan het Tweede Kamerlid Joost Eerdmans ligt zullen psychiatrische zedendelinquenten tijdens proefverloven worden uitgerust met een stroomband. Eerder opperde de nummer twee van de kandidatenlijst van EénNL al een dergelijke maatregel voor tbs'ers.

Een stroomband is een band met stroomslot die wordt aangebracht om één van de benen van de delinquent. De band staat in verbinding met een ontvanger die de begeleider bij zich draagt. Zodra de delinquent zich te ver van zijn begeleider bevindt geeft het stroomslot schokjes af aan bepaalde beenspieren waardoor de delinquent niet meer kan lopen.

Aanleiding voor het voorstel van Eerdmans is een recent geval van een zedendelinquent die zijn weekendverlof van het Haagse psycho-medisch centrum Parnassia aanwendde om zijn lusten bot te vieren op een veertienjarig meisje. Het gewezen LPF-Kamerlid, dat momenteel een tweemansfractie vormt met oud-VVD'er Anton van Schijndel, heeft schriftelijke vragen gesteld over de zaak aan minister Hirsch Ballin van Justitie.

Eerdmans wil zijn voorstel donderdag voorleggen aan Hirsch Ballin als de Tweede Kamer debatteert over het tbs-beleid.