'Hezbollah gebruikt clusterbommen'

Icoon Oorlog De Libanese Hezbollahbeweging heeft in juli en augustus 113 clusterraketten van Chinese makelij afgeschoten op het noorden van Israël. Dat is de conclusie van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, die donderdag de eerste bewijzen daarvoor heeft gepresenteerd. Door de aanvallen met clusterbommen zijn er 12 gewonden en 1 dode gevallen.

Het is voor het eerst dat het gebruik van clusterbommen door Hezbollah is vastgesteld. "Wij zijn erover verontrust dat niet alleen Israël maar ook Hezbollah clustermunitie heeft gebruikt in het recente conflict, in een tijd dat steeds meer landen het wapen de rug toekeren, omdat het burgers zwaar treft", aldus Human Rights Watch.

Eerder werd al bekend dat Israël in de laatste dagen van de oorlog met Hezbollah ook grote aantallen clusterbommen heeft gebruikt. De Verenigde Naties hebben in totaal 749 inslagplaatsen gelokaliseerd. Daar is internationaal zware kritiek op geuit. Het gebruik van clusterbommen is omstreden. Een clusterraket kan tientallen of zelfs honderden kleine bommen verspreiden. Daardoor zijn ze niet erg precies en kunnen er veel onschuldige gewonden en doden door vallen.

Enkele dagen geleden werden er onverklaarbare verwondingen bij Palestijnse slachtoffers geconstateerd. Het Rode Kruis doet onderzoek naar deze gevallen, maar wil nog geen conclusies trekken. Palestijnse artsen vermoeden dat het Israëlische leger nieuwe experimentele wapens uitgetest heeft. Onderzoekers in opdracht van het Italiaanse televisiestation RAI hebben in een laboratorium onderzoek gedaan naar de huidmonsters. Daar lijken sporen in terug te komen van een zogeheten 'Dime'-wapen, een experimenteel wapen met wolfraam-deeltjes. De onderzoekers kunnen niet met zekerheid stellen dat dit wapen gebruikt is, maar sluiten het gebruik ervan ook niet uit.

Met dank aan YellowBlacks voor de submit.