Groep Samir A. wilde bomgordels maken

De groep rond terreurverdachte Samir A. was zeker bezig met het voorbereiden van aanslagen. A. en de zijnen hadden het niet alleen voorzien op landelijk bekende politici, maar op iedereen in Nederland die niet dezelfde ideologie aanhangt als zij.

De groep wist hoe zij bomgordels moest maken en wilde de ingrediŽnten daarvoor in Duitsland halen. Dat verklaarde vrijdagochtend de 28-jarige Lahbib B. als getuige in het proces tegen Samir A., Nourriddin El F. en vier medeverdachten. Zij worden ervan verdacht dat zij bezig waren terreuraanslagen voor te bereiden.

B. beantwoordde vrijdagochtend een hele reeks vragen van de rechtbank. Hij deed dat vanuit een cabine, die hem afschermde van de publieke tribune. De Hagenaar is ook verdachte, maar justitie zal pas later besluiten of hij wordt vervolgd. Hij trok naar eigen zeggen jarenlang op met Samir A. en zijn broeders, tegen wil en dank.

Formeel heeft B. niet de status van bedreigde getuige, maar justitie biedt hem wel bescherming. De man zegt bang te zijn voor zijn vroegere makkers, maar ziet het tevens als zijn plicht tegen hen te getuigen. Hij heeft geen overeenkomst gesloten met justitie, zegt hij. ''Als ik dit niet doe, wie moet het dan doen? Ik doe het gewoon. Ik word nu beschermd en hoop dat dat zo blijft. Ik zie wel waar het schip strandt.''