Nederland verspilt 900 miljoen EU-subsidies

Icoon Europa Nederland heeft 900 miljoen euro aan Europese subsidies verspild. De Europese Commissie dreigt nu de subsidiegelden voor de Nederlandse regio's in te trekken wegens wanbeleid. Europese inspecteurs hebben ontdekt dat de boekhouding niet in orde was en dat Nederland niet goed gecontroleerd heeft waar het geld naartoe is gegaan.

De Europese Commissie eist nu snel orde op zaken. "De Europese Commissie tolereert niet dat het geld van belastingbetalers onrechtmatig wordt besteed", zei eurocommissaris Siim Kallas van Fraudebestrijding. "Dit besluit is vitaal voor een geloofwaardige bescherming van Europa's financiŽle belangen". De miljoenen komen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken heeft toegegeven dat de controle op de subsidies onder de maat zijn. "Over de aanbestedingen wordt nog met Brussel gesproken. Later deze maand bespreken we een plan van aanpak met de EU", liet haar woordvoerder weten.

Ook in ItaliŽ constateerde de Europese Commissie gesjoemel met subsidiegelden. Brussel heeft 310 miljoen euro landbouwsubsidie teruggevorderd van ItaliŽ. Het land had teveel geld besteed aan Italiaanse boeren. Overigens voldoen de overige EU-landen, waaronder de Centraal- en Oost-Europese landen, wel aan de eisen.

Met dank aan BloodRayne voor de submit.