Actie tegen asielkinderen in cel

Icoon BinnenlandsAVRO-presentator Sipke Jan Bousema is in de bres gesprongen voor de 8-jarige Hui Chen die opgesloten zit in detentiecentrum Zeist, in afwachting van zijn uitzetting naar China. Daarvoor zat hij een half jaar met zijn moeder in het vertrekcentrum Vught. Maar omdat zijn moeder een terugkeer naar China niet voor elkaar kreeg, zijn ze nu in vreemdelingenbewaring gezet.

De moeder van Hui kwam ruim 8 jaar geleden zwanger in Nederland aan als alleenstaande minderjarige asielzoeker. Hui is dan ook in Nederland geboren en opgegroeid. Tot vorig jaar zat hij op de Olympiadeschool in Amsterdam. Zijn oud klasgenoten zijn verbijsterd dat Hui nu in de cel zit.

Overigens kan er ook voor gekozen worden om Hui buiten het detentiecentrum te plaatsen, maar dan zou hij zonder zijn moeder het vertrek naar China moeten voorbereiden. Om die reden zitten er wel meer kinderen in Nederland in de cel met hun moeder en of vader, die uitgezet moeten worden.

Geen kind in de cel
De actiegroep Geen kind in de cel! maakt zich al langer boos over deze praktijken. Volgens hen horen kinderen in vrijheid met hun ouders de terugkeer naar hun moederland af te wachten. De Nederlandse staat stelt zich op het standpunt dat niet Hui gevangen zit maar zijn moeder. Zij 'kiest' er zelf voor haar zoon bij zich te houden.

Radio
Vanmiddag zendt de AVRO in samenwerking met het KRO-programma 'Dingen die gebeuren' een speciale uitzending uit vanaf 14.00 uur via Radio 1. Het programma Hagensopdemiddag komt rechtstreeks vanaf de Olympiadeschool in Amsterdam. Te gast zijn Hui's advocaat Michel Collet en KRO-verslaggever Jonneke van Wierst. Verslaggever Hettie Lubberding praat met klasgenoten van Hui. Ook zal er regelmatig contact zijn met andere verslaggevers, onder meer met Harm van Atteveld vanaf het detentiecentrum in Zeist. Hier verblijven kinderen in afwachting van hun uitzetting naar het land van herkomst. Dit programma is ook van 14.55 tot 15.57 uur te volgen op Nederland 2.

Vandaag dient Klaas de Vries (PvdA) een motie in over bovenstaande kwestie. Naar aanleiding daarvan vindt een debat plaats in de Tweede Kamer, waarin minister Verdonk opnieuw aan de tand wordt gevoeld. In de Tweede Kamer is er vanavond een Voorbereidend Algemeen Overleg over het asielbeleid.


Voor meer info klik op de banner