'EU betaalt faillissement Hongarije'

Icoon Europa De Europese Unie zal het failissement van Hongarije moeten betalen. Dat is de conclusie van Oost-Europa-deskundige Laszlo Maracz, verbonden aan de opleiding Europese studies van de Universiteit van Amsterdam en tevens zelf Hongaar. "Deze regering heeft geleefd van ongedekte cheques en de bevolking krijgt nu de rekening gepresenteerd. Ik wil niet dat Nederlands geld, geld van Nederlandse pensioenfondsen bijvoorbeeld, wordt gebruikt om de gaten te dichten van het soort politieke piraterij dat Hongarije tot failissement heeft gebracht".

Maracz is tegen elke verdere uitbreiding van de Europese Unie, omdat hij bang is dat in toekomstige lidstaten hetzelfde kan gebeuren. "Het toetredingsproces is mislukt. Stop onmiddelijk de toetredingsprocessen van Roemenië, Bulgarije en Turkije, voor het te laat is", verzucht Maracz. Hij vindt dat de toetredingscriteria van de EU veel te soepel geïnterpreteerd zijn. "De criteria moeten worden aangescherpt. Anders vallen er nog meer slachtoffers".

De crisis in Hongarije heeft het land een zwevende rekening gebracht tussen de 25 en 250 miljard euro. Maracz denkt dat de EU deze rekening op zal moeten hoesten. De slechte omstandigheden van de Hongaarse economie waren nog niet eerder opgemerkt, omdat de ex-communistische premier Ferenc Gyurcsany stelselmatig gelogen heeft en jarenlang economische cijfers heeft gemanipuleerd. Uit protest gaan veel Hongaren nu de straat op.

Maracz vindt dat de EU Hongarije niet goed heeft begeleid toen het land transformeerde van een planeconomie naar een markteconomie. "De forint (de Hongaarse valuta) heeft er nog nooit zo slecht voorgestaan. Als de regering valt, stort de forint in", gaat Maracz triest verder. De politieke cultuur is volgens Maracz zeer ondemocratisch. Er is sprake van een semi-communistisch regime, die zonder geweten de Hongaarse staatskas leegzuigt. Zij hebben jarenlang statistieken gemanipuleerd om dit te verbloemen. Vermoedelijk is er zelfs maffiageld gebruikt om tekorten op de begroting aan te vullen. "Het is onbegrijpelijk dat Brussel nooit reageerde toen de Hongaarse nationale bank en het instituut voor de statistiek, toch instellingen van het allergrootste belang voor de democratie, door Gyurcsany naar de zijlijn werden gedirigeerd. De kliek rond de premier begon zo een schaduwboekhouding".