'Bijna helft allochtonen stemt PvdA'

VerkiezingenAllochtonen zullen bij de Tweede Kamerverkiezingen vooral op linkse partijen stemmen. Samen krijgen PvdA, Groen Links en SP meer dan 60% van alle allochtone stemmen. Dat is donderdag gebleken uit de eerste Stemindex Allochtonen, die onderzoeksbureau Foquz Etnomarketing heeft gehouden. De PvdA krijgt met 45% de meeste stemmen van allochtonen.

Volgens de enquête krijgt verder het CDA 12%, Groen Links 10%, SP ruim 5%, VVD bijna 5% en D66 3% van de allochtone stemmen. Ongeveer één op de vijf allochtone kiezers heeft nog geen partijkeuze gemaakt.

De Stemindex Allochtonen wijst verder uit dat de opkomst op 22 november onder allochtonen hoog zal liggen. Bijna 75% van de Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen zegt gebruik te zullen maken van zijn stemrecht.

Volgens Foquz Etnomarketing telt Nederland op dit moment 1,2 miljoen allochtonen die stemrecht voor de Tweede Kamer hebben. Afhankelijk van de opkomst tijdens de verkiezingen zouden zij de invulling van zo'n 10 tot 16 Kamerzetels bepalen.