Verkiezingen Zweden vandaag spannend

Icoon BuitenlandsIn Zweden wordt vandaag door bijna zeven miljoen Zweden een nieuw parlement gekozen. In het overwegend zeer linkse Zweden is het deze keer erg spannend wie de verkiezingen gaan winnen, omdat in de peilingen centrumlinks en centrumrechts gelijk op lijken te gaan.

Sinds 1932 is het slechts twee keer voorgekomen dat de sociaaldemocraten de verkiezingen niet wonnen. Veel linkse Zweden vrezen deze keer echter voor een centrumrechtse regering onder leiding van oppositieleider Fredrik Reinfeldt. In de media doet hij het goed en veel mensen vinden dat het tijd is voor een hervorming van de welvaartsstaat.

Rechts wil die traditionele Zweedse welvaartsstaat dus gaan hervormen. Lastenverlichting voor burgers en bedrijven gaat hiermee hand in hand. Persson verwijt Reinfeldt hierdoor het unieke sociale model van Zweden in gevaar te brengen. Zweden geldt voor veel socialistische en sociaaldemocratische partijen in de wereld als een goed voorbeeld van hoe een verzorgingsstaat optimaal kan functioneren.