Pastors wil verplichte kinderopvoeding

Icoon Politiek EénNederland, de politieke partij van Marco Pastors en Joost Eerdmans, wil ouders die hun kinderen niet opvoeden hard aanpakken. Volgens de partij geven veel ouders hun kinderen 's ochtends geen ontbijt en geven ze hun kinderen slechts een zakje chips mee naar school. EénNL wil kinderen verantwoord opvoeden, maar wil de ouders laten betalen voor de kosten. Daarnaast moet de leraar weer gerespecteerd worden en moeten mp3-spelers en petjes verboden worden in de klas. Pastors vindt discipline heel belangrijk.

De partij wil het maximumaantal leerlingen op basis- en middelbare scholen terugbrengen tot zeshonderd. Het salaris van docenten moet verhoogd worden met elf procent en er moet een managersquotum ingesteld worden. Per tien docenten mag er dan nog maar één manager zijn. Ook wil de partij het vmbo omgooien: de leerlingen op het vmbo moeten weer een echt vak gaan leren, zoals zagen of lassen. Pastors stelt dat er genoeg Nederlands potentieel is, en dat het dus niet nodig is om Poolse arbeiders hierheen te halen.

Naast het onderwijs is veiligheid een ander belangrijk thema voor de partij. EénNL wil minimumstraffen van vijftien jaar voor moord en tien jaar voor doodslag. Het regime in gevangenissen moet strenger worden. De partij wil ook de burger meer macht geven. Zo moet het lekenrecht ingevoerd worden, zodat burgers meer "te zeggen krijgen over hun eigen rechtsstaat".