Beruchte Braziliaanse politiekolonel vermoord

Icoon BuitenlandsDe beruchte Braziliaanse ex-politiekolonel Ubiratan Guimaraes (63) is zondag vermoord aangetroffen in zijn huis in Sao Paulo. Dit heeft de Braziliaanse politie maandag laten weten.

Guimaraes wordt verantwoordelijk gehouden voor de massaslachting van Carandiru in 1992. Bij een gevangenisopstand werden toen 111 ongewapende gevangenen doodgeschoten door agenten onder het commando van Guimaraes. Hij werd daarvoor in 2001 tot 632 jaar cel veroordeeld, maar dit jaar in hoger beroep vrijgesproken wegens een technische procedurefout.

Hij heeft geen enkele dag in de cel gezeten. Mensenrechtenorganisaties uitten felle kritiek op het verloop van de rechtszaak. De Braziliaanse politie heeft een reputatie schietgraag te zijn en soms vermeende criminelen zonder vorm van proces dood te schieten.

Guimaraes is doodgebloed nadat hij in zijn buik was geschoten. In zijn huis is niets gestolen. De man die in 1992 gevangenisdirecteur was in Carandiru, werd vorig jaar in Sao Paulo op straat doodgeschoten.