IND betaalt asielzoekers tonnen

Icoon BinnenlandsJaarlijks betaalt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zo'n drie tot vier ton aan asielzoekers omdat ze te lang op een beslissing omtrent hun verblijfsstatus moeten wachten. Het gaat hierbij om dwangsommen die door de rechter worden opgelegd. De laatste keer dat het totaalbedrag van uitgekeerde dwangsommen openbaar werd gemaakt ging het om een bedrag van slechts een kleine 40.000 euro, dat was in het jaar 2000. Er is dus sprake van een explosieve stijging in een relatief korte tijdsspanne.

Zo beval de rechter op 2 september 2005 dat een vrouwelijke asielzoeker binnen zes weken een definitieve beslissing moest ontvangen omtrent haar verblijfsstatus, op straffe van een dwangsom van 250 euro per dag. Op 1 maart 2006 kreeg ze uiteindelijk haar verblijfsvergunning, wat de IND het lieve sommetje van 34.000 euro kostte.

De hoogte van dit bedrag is volgens een woordvoerder van de IND "zeer incidenteel, alleen al omdat deze ene zaak circa 10% van het totaal bedraagt". Een rondgang langs vreemdelingenadvocaten laat een ander beeld zien. Zo incasseerde een cliënt van advocaat M. van Eik in juni een bedrag van 12.750 euro. Cliënten van advocaat A. Louwerse konden bedragen van 17.000 en 12.000 euro op hun rekening bijschrijven. Vier cliënten van advocaat M. Wijngaarden inden vorig jaar in totaal 40.000 euro.

De IND stelt dat het voor uitvoeringsinstellingen zeker niet ongebruikelijk is om met dwangsommen te worden geconfronteerd. Daarnaast benadrukt de dienst dat het totaalbedrag van drie tot vier ton moet worden afgezet tegen het aantal beslissingen wat in individuele zaken jaarlijks wordt genomen. Dit zouden er volgens eigen zeggen ruimt 300.000 zijn.

Vorig jaar ontving de Nationale Ombudsman ruim 1400 klachten over de IND; bij de IND zelf kwamen nog eens ruim 13.000 klachten binnen. Bijna 75% van de klachten ging over behandelduur en aanvraag van bezwaarschriften. Volgens de Algemene Rekenkamer was de wachttermijn bij de IND vorig jaar gemiddeld ruim veertig weken.

Met dank aan kamstra (herschreven!) voor de submit.