Toch drank uit Schiphol-winkels in handbagage

Passagiers naar de Verenigde Staten kunnen toch op Schiphol gekochte drank, gel en parfum in hun handbagage meenemen. De luchthaven overhandigt deze producten voortaan pas aan de gate. De artikelen gaan eerst door de scanner, zo zei een woordvoerster van Schiphol donderdag.

De beveiligingsmaatregelen op vluchten naar de VS en van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zijn aangescherpt, nadat Groot-Brittannië aanslagen had verijdeld op een aantal passagiersvliegtuigen. De vermoedelijke aanslagplegers wilden de toestellen, die allemaal richting de VS zouden vliegen, laten ontploffen met vloeibare explosieven.

Drank, gel, parfum en andere vloeistoffen zijn niet langer toegestaan in de handbagage, behalve als reizigers deze artikelen in de See Buy Fly-winkels op Schiphol hebben gekocht. Als Schiphol geen oplossing voor de aangescherpte beveiligingsmaatregelen zou hebben gevonden, zou dat de luchthaven jaarlijks een paar miljoen euro aan omzet hebben gekost.

Passagiers naar de VS en op vluchten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen kunnen nu niet meer kort voor vertrek drank, gel of parfum aanschaffen. Dat moet ongeveer 1,5 uur voor vertrek gebeuren. "We hebben tijd nodig om de spullen door de scanner te halen en bij de gate te krijgen", lichtte de zegsvrouw van Schiphol toe. Winkeliers zullen hun klanten hierover inlichten.

Bij de gate staat nu voor vertrek een vertegenwoordiger van de winkel die de artikelen aan de reizigers overhandigt. Schiphol heeft dertig extra werknemers moeten inhuren om dit mogelijk te maken.

Schiphol heeft de maatregel afgekeken van luchthavens in de Verenigde Staten. Daar is het al lange tijd gebruikelijk om gekochte drank pas bij de gate af te leveren. De afgelopen dagen heeft het vliegveld overleg gepleegd met luchtvaartmaatschappijen, winkeleigenaren en de Amerikaanse autoriteiten. De maatregelen geldt alleen voor reizigers naar de VS en op vluchten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.

Schiphol