Ziekenhuizen Irak toneel van geweld

BuitenlandsZiekenhuizen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn het toneel geworden van ernstig geweld tussen soennieten en sjiieten. Soennitische patiënten zijn niet veilig voor sjiitische milities, die er niet voor terugschrikken om soennieten uit hun ziekenhuisbed te halen en te doden.

The Washington Post maakte woensdag melding van meerdere gevallen van ontvoeringen uit ziekenhuizen. De krant haalt regeringsfunctionarissen aan die toegeven dat het niet gaat om incidenten, maar dat het aantal soennieten die door sjiitische extremisten uit ziekenhuizen in Bagdad worden gehaald en doodgeschoten, blijft stijgen.

Mahdi Leger
De militie die zich het vaakst aan deze praktijk schuldig maakt is het Mahdi Leger van de sjiitische geestelijke al-Sadr. Deze groepering is ook sterk vertegenwoordigd in de Iraakse regering. De minister van Gezondheid, Ali al-Shimari, is lid van de militie. Ook de leiding van de meeste ziekenhuizen is sjiitisch. Soennitische leiders vermoeden dat de moorden en ontvoeringen plaatsvinden met oogluikende of openlijke toestemming van de ziekenhuisleiding.

Het gevolg hiervan is dat soennieten in Bagdad ziekenhuizen proberen te mijden. Gewonden van onder meer bomaanslagen worden dan thuis verzorgd door verpleegkundigen. Zwangere vrouwen proberen de stad te verlaten om in een veiligere omgeving te bevallen. Hierdoor is het ook moeilijk te bepalen hoeveel slachtoffers het niet aflatende geweld tussen sjiieten en soennieten eist.