Verdonk: naturalisatiedag is nog even wennen

Rita VerdonkMinister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) erkent dat de belangstelling voor de eerste landelijke naturalisatiedag, donderdag, tegenvalt. Alle gemeenten die sinds 1 januari nieuwkomers hebben ontvangen, moeten donderdag een naturalisatieceremonie houden.

"Met veel nieuwe dingen zal het nog wel even wennen zijn en is de belangstelling misschien niet zo groot als we gehoopt hadden. Maar ja, het is de eerste keer en een goed voorbeeld doet goed volgen", zei Verdonk dinsdagavond in een webcast op haar eigen internetsite.

In sommige kleine gemeenten is er nog helemaal geen of zijn er slechts enkele aanmeldingen. Ook in de grote steden komen minder gasten dan verwacht. Het niet-verplichte karakter van de ceremonie in combinatie met zomervakantie noemen de meeste gemeenten als mogelijke verklaring van de lage opkomst.

Verdonk beschouwt de verwerving van het Nederlanderschap en de naturalisatiedag als een "bekroning van een succesvol integratieproces". Het kabinet vindt het volgens haar zo'n belangrijk moment om bij stil te staan dat nieuwe Nederlanders vanaf 1 oktober verplicht naar een ceremonie moeten komen. Ze mogen zich dan pas Nederlander noemen nadat het schriftelijke besluit tijdens de ceremonie is uitgereikt.

Het kabinet heeft ervoor gekozen de nationale naturalisatiedag op 24 augustus te houden, de dag waarop in 1815 de Grondwet in werking trad. Volgens Verdonk is het "tijd voor een feestje" en belooft de landelijke naturalisatiedag een "onvergetelijke dag" te worden. Verdonk woont donderdag samen met koningin Beatrix in de Grote Kerk in Den Haag de ceremonie bij.

Van de daarvoor uitgenodigde negenhonderd Haagse burgers die het afgelopen half jaar Nederlander zijn geworden, komen er ongeveer tweehonderd. Amsterdam nodigde ruim 3500 mensen uit, maar verwacht slechts ongeveer driehonderd gasten met aanhang. In andere gemeenten zijn de bijeenkomsten veel kleinschaliger. Zo verwelkomt de gemeente IJsselstein acht nieuwe Nederlanders, afkomstig uit Rusland, Roemenië, Guyana en Sudan. Vijftien familieleden en vrienden wonen de bijeenkomst bij.