'Geen werk aan het spoor, wij zingen'

Icoon Vervoer Spoorbeheerder Prorail mag van de gemeente Hardinxveld-Giessendam niet op zondag aan het spoor werken, omdat het lawaai dan het gezang in de kerken overstemt. Doet de spoorbeheerder dit wel, dan kost dit ze 400.000 euro.

Prorail is bezig met de complete vervanging van het spoor. De lawaainormen die wettelijk toegestaan zijn zonder vergunning, zouden daarbij ruimschoots overschreden worden. Dergelijk werk wordt normaal altijd in het weekend uitgevoerd door Prorail, om de hinder voor reizigers te beperken. Deze werkzaamheden zijn echter te omvangrijk om alleen op zaterdag uitgevoerd te kunnen worden.

Toch krijgt de spoorbeheerder geen vergunning om lawaai te maken van de gemeente. De burgemeester erkent wel dat het werk aan het spoor noodzakelijk is, maar dan niet op zondag. "We zijn een gemeente met overwegend christelijke signatuur", aldus een woordvoerder. "Veel mensen hechten aan de rust op die dag. Bij het spoor staan enkele kerken. Het lawaai zal het gezang overstemmen."

Prorail heeft verrast gereageerd op de beslissing van de gemeente. Volgens de spoorbeheerder komt het tegenwoordig bijna nooit meer voor dat een gemeente een vergunning voor zondag weigert.

Met dank aan Kozzmic voor de submit.