Britse spion infiltreerde in terreurgroep

Icoon Terrorisme De leden van de terreurgroep die tien vliegtuigen wilde opblazen, konden mede aangehouden worden door het werk van een Britse undercover-agent. De agent infiltreerde in december 2005 in de groep, en kon zo de Britse autoriteiten blijven informeren over de voortgang die de terroristen maakten. Toen de terroristen in de laatste fase van het plan kwamen, hebben de Britse en Pakistaanse autoriteiten actie ondernomen door de terroristen zo snel mogelijk te arresteren. Daarbij probeerden beide overheden de hoofdverdachten van het plot als eerste te arresteren. In Engeland zijn er 24 arrestaties verricht. Pakistan wil daar geen uitlatingen over doen. Beide landen coŲrdineerden de arrestaties samen.

De terroristen werden gefinancierd door mensen uit Pakistan. Ook was een medewerker van het vliegveld Londen Heathrow in het spel: hij had een pas om overal op het vliegveld te kunnen komen. De terreurverdachten hadden nog geen vliegtickets gekocht, maar waren daar wel op korte termijn naar op zoek. Ze wilden binnen enkele dagen hun plan gaan proberen. Ze waren van plan om in drie fasen drie vliegtuigen tegelijk op te blazen. Hiervoor wilden ze gebruik maken van de vliegtuigmaatschappijen United Airlines, American Airlines en Continental. Volgens Paul Stephenson, commissaris van de politie van Londen, zou er sprake zijn van "opzettelijke massamoord op ondenkbare schaal".

De vliegtuigen moesten met een uiterst ingewikkelde bom neerstorten. De inhoud van een Britse sportdrank kon gemixt worden met een gel-achtige substantie, die aangestoken kon worden met een mp3-speler of mobiele telefoon. Dit kon gecombineerd worden met een peroxide-achtige crŤme, waardoor er volgens een Amerikaanse anti-terrorist official een "explosieve cocktail" kan ontstaan. Het plot was de meest ingewikkelde terroristische actie tot nu toe.

Door aanwijzingen van de verdachten in Pakistan bleek dat er snel actie ondernomen moest worden. Sommigen van de verdachten hadden al tapes opgenomen voor het geval ze zouden sterven. Nog niet alle verdachten zijn gearresteerd. In totaal maken vijftig mensen deel uit van het plot. Nog steeds zijn de Britse autoriteiten op zoek naar enkele verdachten.

De Amerikaanse autoriteiten besloten per direct om producten met vloeibare substanties bij de handbagage te verbieden. Vanaf Britse vliegvelden is het niet toegestaan handbagage mee te nemen. Reizigers mogen alleen een paspoort en reispapieren meenemen in een doorzichtige plastic zak.