Auto-ongeluk maakt bijen boos

Icoon Ongeluk Een jongere in de Amerikaanse staat Indiana crashte met een terreinwagen in een holle boom, waardoor tienduizenden bijen boos werden. De bijen vielen met z'n allen haar en negen anderen aan, waardoor ze met honderden steekwonden naar het ziekenhuis moesten.

"Die bijen waren boos", zei de brandweerchef Kent Gilbert, die vijftig keer gestoken werd voordat hij de 16-jarige tiener uit het autowrak gered had. "Ik heb nog nooit bijen op die manier aan zien vallen".

De auto van Jacqueline Cossairt kwam in de holle boom terecht nadat ze de controle over het stuur had verloren op een gravelweg. Toen de hulpdiensten arriveerden had een zwarte wolk van boze insecten de auto overgenomen, waardoor de brandweerlui beschermingskleding moesten gebruiken. Ook werden er zuurstoftanks en gezichtmaskers gebruikt.

Door het aantrekken van deze pakken zat Cossairt nog langer in de auto. De brandweer probeerde de bijen weg te jagen met water en schuim. Toen het slachtoffer gered was bleek ze naast de bijensteken ook gebroken benen te hebben.

Bijenexpert Stan Grove, een hoogleraar in de biologie, heeft een verklaring voor het fenomeen. Volgens hem zijn bijen het meest actief als het buiten warm weer is. Ze proberen dan met hun vleugels hun korf koel te houden: als hun korf dan breekt stijgt de temperatuur zeer snel door de warme buitentemperatuur. Daar worden ze boos van. Door de hittegolf in de Verenigde Staten is het zeer warm in het land.