Deelnemer rampzalige medicijntest heeft nu kanker

Icoon MedischEen kleine vijf maanden na een rampzalig verlopen test van een nieuw medicijn op zes Britse proefpersonen heeft een van hen te horen gekregen dat hij lymfklierkanker heeft, meldden Britse media zondag.

De ziekte is in het beginstadium, blijkt uit onderzoek van de immunoloog Richard Powell. Of de ziekte direct verband houdt met de medicijntest is niet vastgesteld.

De 35-jarige David Oakley, die tot dusver alleen maar bekend was als patiŽnt A, kreeg medio maart direct na toediening van het nieuwe geneesmiddel te maken met een enorme zwelling van zijn hoofd. Hij moest net als de andere vijf met spoed worden opgenomen wegens ademhalingsproblemen en problemen met de bloedsomloop. De media omschreven hem indertijd als 'olifantman'.

Toen hij eenmaal uit het ziekenhuis werd ontslagen, voorspelden de artsen Oakley dat hij volledig zou genezen. Nu denkt onderzoeker Powell dat ook de andere proefpersonen wel een vorm van kanker of een stoornis van het immuunsysteem zullen krijgen.

De Duitse fabrikant van het geneesmiddel, TeGenero, heeft de slachtoffers wegens de enorme gevolgen voor hun gezondheid elk 7,2 miljoen euro uitgekeerd.