Marechaussee Schiphol op de step

Icoon Vervoer De marechaussee op Schiphol gebruikt sinds vandaag vijf futuristische accuwagentjes om te surveilleren. De wagentjes zijn voorzien van een zwaailicht en sirene, die speciaal ontwikkeld zijn voor de marechaussee. Tijdens de proef reden marechaussees een parcours van draaideuren en hellingbanen om het gebruik van de wagentjes te oefenen.

De marechaussees die het karretje gebruiken zijn zeer enthousiast. Terwijl de bestuurders nog druk bezig waren de besturing onder de knie te krijgen, kregen zij namelijk een melding van een onwel geworden peuter. Door het karretje waren ze nu op tijd om het leven van de peuter te redden. "Als we hadden moeten rennen, waren we véél later geweest en waren we te zeer buiten adem geweest voor reanimatie", aldus een van de enthousiaste marchaussees.

De marechaussee op Schiphol is het eerste Nederlandse politiekorps dat de Segway, zoals het karretje heet, in gebruik gaat nemen. Een aantal deelnemers was voorafgaand aan de proef tegen het gebruik van de wagentjes, omdat het een stom gezicht zou zijn. "Ze waren bang om te vallen en voor aap te staan, maar nu is iedereen enthousiast", zegt Hans de Jong, verkoper van de elektrokarretjes, die voorzien zijn van de officiële marechausseekleuren.

"We gaan ze dagelijks gebruiken in de terminals, voor hulp bij incidenten en bij surveillance, omdat de loopafstanden enorm zijn. Tussen de B-pier en de G-pier zit bijvoorbeeld 3,5 kilometer. Als iemand onwel wordt, kunnen we nu binnen de zogenoemde 'gouden eerste drie minuten' reageren. De berijders hebben eerst een korte cursus gehad en mogen er pas mee rijden als ze een speciaal rijbewijs hebben gehaald", aldus marechausseewoordvoerder Rob Stenacker.

In het buitenland worden de karretjes al op grote schaal gebruikt. Veel Amerikaanse korpsen gebruiken de wagens met name voor surveillance in voetgangersgebieden. In Nederland doken ze op in de Tweede Kamer, waar de bodedienst er gebruik van maakt. Ook bij de technische dienst van het Gelderse Vallei Ziekenhuis en bij beddenwinkel Hästens rijden er een handvol rond.

De Segway
De Italiaanse collega-marechaussees op de Segway.


Met dank aan Evik voor de submit.