Helikoptercrash blijkt ongeluk

Icoon Ongeluk De helikoptercrash in Afghanistan gisteren is veroorzaakt door slechte weersomstandigheden. De helikopter vloog in een bergachtig gebied bij zware regenval en mist. Een reddingsteam van het Amerikaanse leger heeft "vooralsnog geen aanwijzigingen gevonden" van vijandelijk vuur, aldus generaal Ruud de Pruyssenaere. De Amerikanen hebben een reddingsteam op pad gestuurd, omdat het gebied onder leiding staat van Amerikaanse troepen.

In de civiele helikopter bevonden zich zestien mensen. Ze hebben het ongeluk hoogstwaarschijnlijk allemaal niet overleefd. De helikopter crashte in de provincie Paktia, 123 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Kabul. Het doel van de militairen was de beveiliging van een kamp te bestuderen. De missie was een voorbereiding van de komst van Nederlandse militairen naar de provincie Uruzgan. Per 1 augustus zal Nederland daar het commando overnemen.

Minister Henk Kamp van Defensie is bedroefd over de dood van de twee Nederlandse militairen. Hij heeft in een verklaring geschreven dat hij meeleeft met hun familie, vrienden en collega's. Hij vindt dat de militairen respect verdienen, en noemt de missie "een belangrijke taak die risico's met zich meebrengt". Ook premier Jan Peter Balkenende is "zeer begaan" met de nabestaanden en familie. "De twee werkten voor de goede zaak. Het is zeer te betreuren dat ze door een tragisch ongeval om het leven zijn gekomen".

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.