'Nieuwe ultramoderne kerncentrale in 2016'

Icoon Binnenlands Nederland heeft mogelijk een nieuwe operationele kerncentrale in 2016. ABN Amro zou zich hebben opgeworpen als geldschieter van het project, waardoor de centrale steeds meer binnen handbereik komt. Het energiebedrijf Delta zou ook geÔnteresseerd zijn in het project. De centrale zou ultramodern en veilig moeten worden, met een enorme capaciteit.

"Er is een reŽle kans dat er in 2016 een nieuwe kerncentrale in ons land operationeel is", aldus staatssecretaris Van Geel van Milieu. Hij gaf aan na de zomer met een uitgebreide lijst met voorwaarden te komen. "Die (de centrale, red.) moet bijvoorbeeld zo veilig zijn dat een Airbus 320 er op kan neerstorten zonder dat de centrale gevaar loopt."

Van Geel denkt dat het nodig is om op kernenergie over te stappen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Na 2012 moet er in de Europese Unie tussen de vijftien en dertig procent minder koolstofdioxide uitgestoten worden. "Daarom moeten wij andere dingen uit de kast halen", aldus Van Geel. Het kabinet heeft overigens al eerder laten weten voor kernenergie te zijn.

De centrale uit het plan zou volgens De Telegraaf zo'n drie miljard euro gaan kosten, en 1680 megawatt energie gaan leveren. De enige kerncentrale die Nederland nu heeft, in Borssele, kan 480 megawatt leveren. Dit is al ongeveer genoeg voor een miljoen huishoudens.

Het is nog niet bekend waar de kerncentrale gebouwd zal worden als het allemaal doorgaat. Wel is het duidelijk dat het ergens aan de kust zal zijn, in verband met de koelwatervoorziening. Mogelijke plaatsen zijn de Eemshaven, de Tweede Maasvlakte of Borssele - naast de huidige centrale.