Tsjetsjeense terrorist Basajev omgebracht

Icoon BuitenlandsVolgens het hoofd van de Russische veiligheidsdienst FSB, Nikolai Patroesjev, is de Tsjetsjeense terroristenleider Sjamil Basajev gedood. In de nacht van zondag op maandag is de rebellenleider tijdens een speciale operatie omgebracht in de Tsjetsjeense buurrepubliek Ingoesjetië. Enkele andere rebellen zijn ook gedood.

De Russische president Poetin vindt de uitschakeling van Basajev 'een terechte vergelding' voor zijn vaak grote aandeel in de vele gijzelingsacties en aanslagen in Rusland. Basajev zou volgens de FSB-chef van plan zijn geweest om komend weekend een aanslag te plegen tijdens de G8-top in Rusland.

Een officiële bron in Ingoesjetië zegt dat Basajev toevalligerwijs om het leven kwam. Hij zou zich in een vrachtwagen met explosieven hebben bevonden, op weg om een aanslag te plegen ergens in Ingoesjetië. Of het voertuig per ongeluk explodeerde of onder vuur werd genomen door de Russen is niet duidelijk. De medestanders van Basajev waren na het incident 'ernstig verminkt'. Het hoofd waarvan met 'enige zekerheid' werd vastgesteld dat het van Basajev moest zijn, was gescheiden van de romp.

Basajev werd berucht doordat hij onder andere het brein is achter de gijzelingsactie op een school in Beslan. Daarbij kwamen 330 mensen, voornamelijk kinderen, om. Ook de gijzeling in een theater in Moskou in 2002 en een gijzeling in een ziekenhuis in 1995 staan op zijn naam.

Sjamil Basajev
Sjamil Basajev