'Turkije gevaarlijk voor katholieken'

Turkije De belangrijke kardinaal Walter Kasper vindt Turkije gevaarlijk voor katholieken. "Het is niet het goede moment voor Turkije om toe te treden tot de Europese Unie. Turkije mist een seculiere staat die religieuze vrijheid kan garanderen. Het wordt een lang proces dat tijd nodig heeft".

Zondag werd de 74-jarige Franse priester Pierre Brunissen neergestoken in Samsun aan de Zwarte Zee, vermoedelijk door iemand die in de war was. Daarvoor waren er al twee andere incidenten tegenover katholieken. Zo werd in februari de katholieke priester Andrea Santoro neergeschoten in Trabzon, eveneens aan de Zwarte Zee. "Islamitisch fundamentalisme groeit ook in Istanbul, en er is sprake van vreemdelingenhaat", aldus de kardinaal.

De aartsbisschop Luigi Padovese vindt dat Turkije niet meer veilig is voor katholieken. "Ik woon in Iskunderun aan de grens met SyriŽ, maar wat ik zeg geldt voor het hele land: ik voel me niet veilig meer, en alle katholieken in andere dorpen ook niet meer". Hij voegde toe dat de neergestoken Franse priester meermalig bedreigd werd over de telefoon, en dat dat ook regelmatig gebeurt bij andere katholieken.

Paus Benedictus XVI zal in november een officieel bezoek aan Turkije brengen.