Kabinet-Balkenende II gevallen

Icoon PolitiekHet kabinet-Balkenende II is gevallen. Minister-president Balkenende heeft de Tweede Kamer zojuist meegedeeld dat alle kabinetsleden hun portefeuilles beschikbaar stellen. Balkenende trok zijn conclusies nadat de D66-ministers Alexander Pechtold en Laurens Jan Brinkhorst en D66-staatssecretaris Medy van der Laan uit het kabinet waren gestapt.

Balkenende zal morgen het ontslag van zijn kabinet aanbieden aan de koningin. Wanneer er nieuwe verkiezingen zullen worden gehouden, is nog niet bekend. De koningin ontvangt morgen eerst de voorzitters van Eerste en Tweede Kamer en de vicevoorzitter van de Raad van State. Daarna krijgt ze bezoek van de voorzitters van alle Tweede Kamerfracties. Op basis van de adviezen beslist de koningin wat er verder moet gebeuren. De koningin kan nieuwe verkiezingen uitschrijven, een lijmpoging ondernemen of een missionair minderheidskabinet voorstellen. D66 zal in ieder geval niet deel uitmaken van dit minderheidskabinet.

D66 zegde vanmorgen het vertrouwen in minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie op en steunde een motie van wantrouwen tegen de minister, die was ingediend door oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en SP vanwege de rol van de minister in de zaak-Hirsi Ali. De motie haalde geen meerderheid in de Kamer, maar omdat een regeringspartij haar steunde, werd de positie van Verdonk en dus die van het kabinet toch penibel. Verdonk gaf echter aan niet af te zullen treden.

Eerder vandaag zei premier Balkenende nog dat zijn kabinet aan zou blijven. De D66-ministers Pechtold en Brinkhorst zouden het kabinet wťl steunen. In het Kamerdebat dat volgde, gaf D66-fractievoorzitter Van der Laan voorts aan dat de fractie van haar partij geen steun meer gaf aan het kabinet. Vervolgens gaven de D66-ministers zojuist aan toch achter het standpunt van hun fractie te staan, waarna Balkenende zijn conclusies trok.

Het kabinet-Balkenende II werd op 27 mei 2003 geÔnstalleerd en is al het tweede kabinet van Balkenende dat valt. In oktober 2002 viel, 87 dagen na het aantreden, Balkenende-1 (CDA, VVD en LPF) nadat de LPF-ministers Heinsbroek en Bomhoff waren afgetreden na onderling geruzie.


Gevallen

Op de weblog van FOK! vind je een achtergrondstuk over het reilen en zeilen van het kabinet-Balkenende II.