Hollandse natuur bij pubers en allochtonen weinig populair

BinnenlandsHet prachtige typisch Hollandse weidelandschap kan op weinig sympathie rekenen bij de jeugd. Nederlande pubers zien ook weinig fraais in heide, bos of zandverstuivingen en vinden het niet de moeite waard om cultuurlandschap te beschermen. Niet alleen de autochtone pubers geven niets om met het landschap, ook allochtonen boeit de ongerepte natuur zeer weinig. Dat stelt onderzoeker Arjen Buijs vandaag op de site van de Wageningen Universiteit. Buijs legde autochtone volwassenen, tieners en allochtonen foto's voor van Hollands cultuurlandschap. Ruim 50% van de allochtonen kende geen enkel natuurgebied in de buurt van de eigen woonplaats.

Volgens de onderzoeker is het hoog tijd om het natuurbeleid drastisch aan te passen. Zeker omdat jongeren de toekomst hebben en zij er weinig om geven; en omdat allochtonen - de sterkst groeiende bevolkingsgroep in Nederland - het ook weinig boeit.

De wetenschapper meent dat beleidsmakers de natuur naar tieners en allochtonen toe moet brengen. De eerste logische reactie is om te proberen de opvattingen van allochtonen en jongeren aan te passen aan het natuurbeleid, maar hij gelooft niet dat dat erg succesvol zal zijn. ''De natuur moet gebruiksvriendelijk worden gemaakt voor pubers. Ze moeten er iets te zoeken hebben. Een andere mogelijkheid is om meer ruimte te creëren voor de gebruiker van de natuur, voor de recreant, maar ook voor de allochtonen die voedsel willen verzamelen zoals paddenstoelen plukken of kokkels rapen'', aldus Buijs.


'Interesseert pubers geen hol'