Noord-Korea wil VS mogelijk 'elimineren'

Icoon BuitenlandsAls de Verenigde Staten besluiten om Noord-Korea aan te vallen, dan kan het zover komen dat Noord-Korea besluit om de VS te 'elimineren'. Na berichten dat Noord-Korea een nieuwe langeafstandsraket zou hebben, heeft Amerika afgelopen weekeinde een officiŽle waarschuwing gegeven aan het land.

Een aantal partijfunctionarissen van het nog steeds stalinistische Noord-Korea vinden dat de VS hen met rust moeten laten. Indien het tot een oorlog komt, dan zal Noord-Korea de Verenigde Staten 'zonder mededogen' uitschakelen, zo zeiden zij.

Noord-Korea zou op het punt staan een nieuwe langeafstandraket te testen. Dit meldden verscheidene media de afgelopen dagen in Zuid-Korea en de VS. De raket zou in staat zijn om doelen op 10.000 kilometer afstand te kunnen raken. Dit zou betekenen dat dus ook plekken in de Verenigde Staten een mogelijk doelwit kunnen zijn.

Volgens The New York Times is het duidelijk dat Noord-Korea volop ermee bezig is. Uit satellietbeelden blijkt dat de voorbereidingen op de raketbasis Musudan-ri in het noordoosten van het land in volle gang zijn. Er zouden al draagraketten zijn klaargemaakt en er zouden brandstoftanks aan de lange-afstandsraket zijn bevestigd. De laatste keer dat Noord-Korea een raket testte was in 1998, deze vloog over Japan heen en belandde uiteindelijk in de Stille Oceaan.

Zowel Japan als de Verenigde Staten willen dat Noord-Korea alle tests schrapt. Het Witte Huis laat in een verklaring weten dat ze hopen dat Noord-Korea zo spoedig mogelijk weer aan de onderhandelingstafel plaatsneemt. Sinds vorig jaar heeft Pyongjang alle internationale gesprekken over zijn nucleaire ambities geboycot.

Thomas Schieffer, de Amerikaanse ambassadeur in Japan, heeft na een overleg met de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Taro Aso gezegd dat "we hopen dat de Noord-Koreanen zullen afzien van deze provocerende daad". De raketproef zal er volgens de Amerikaan alleen maar toe leiden dat Noord-Korea zich dieper in het isolement stort.

Het controlecentrum bij raketbasis Musudan-ri
Het controlecentrum bij raketbasis Musudan-ri


Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.