Kleinzoon Khomeini: 'VS, val Iran binnen'

Vlag Iran De kleinzoon van ayatollah Khomeini, Hossein Khomeini, wil dat een Amerikaanse militaire inval het Iraanse regime zal verdrijven. Hossein is een belangrijke geestelijke in Iran. "Het is een dictatuur van geestelijken die ieder aspect van het leven beheerst. Iran moet vrijheid krijgen, of dat nu door binnenlandse of buitenlandse ontwikkelingen gebeurt. Als je een gevangene bent, wat zou je doen? Als iemand die gevangenis maar openbreekt".

Ayatollah Khomeini, zijn grootvader, is de grote man achter de islamitische revolutie van Iran. Na het vertrek van de Iraanse sjah werd hij in 1979 als redder binnengehaald. Iran werd een islamitische republiek, waar de sjiitische islam politiek en privťleven domineert. Hossein is tegen het verplicht dragen van een hoofddoek voor vrouwen in Iran. "Een hoofddoek is een persoonlijke kwestie. Als een vrouw het wil kan ze er een dragen, anders niet. Veel familieleden van mijn grootvader droegen geen hoofddoek".

Hossein heeft al eerder zulke uitspraken gedaan. In 2003 riep hij vanuit Irak de VS op democraten in Iran met een invasie aan de macht te helpen. Hij werd door deze uitspraken teruggeroepen en tot zwijgen gedwongen. Hij heeft zich daar lange tijd aan gehouden, maar herhaalt zijn vorige stellingname nu weer.