Vijftig mensen ontvoerd in Bagdad

Icoon TerrorismeOp klaarlichte dag zijn maandag in de Iraakse hoofdstad Bagdad ongeveer vijftig mensen ontvoerd bij een aantal busstations. De busstations liggen in één straat in het zakendistrict Salihiya. Er vertrekken vooral bussen naar Jordanië, Syrië en Libanon. Er was in het begin wat verwarring omdat een woordvoerder van een ministerie had gemeld dat het zou gaan om arrestaties wegens wapensmokkel, maar de leider van de politiecommando's in Bagdad, majoor-generaal Rashid Fulayah, verzekerde dat de actie niet door de politie is ondernomen.

De daders droegen uniformen die ook gedragen worden door speciale politiecommando's. Ook gebruikten zij voertuigen met dezelfde kenmerken als die van de Iraakse politie. De mogelijkheid bestaat dat de ontvoerders criminelen zijn die losgeld willen of dat het radicale moslims zijn. Getuigen zeiden dat de ontvoerders de slachtoffers meenamen in personenauto's en bussen. Wie de slachtoffers bij deze gecoördineerde ontvoeringen zijn is nog niet duidelijk. Het zou gaan om passagiers, chauffeurs, medewerkers van reisbureaus, voorbijgangers en de eigenaar van een theestalletje.

In Irak zijn de ontvoeringen en moorden niet meer incidenteel te noemen. Gemaskerde mannen hielden zondag twee busjes met studenten aan in het noorden van Bagdad. Ze moesten uitstappen en kenbaar maken of ze sjiitisch of soennitisch waren. De 21 sjiieten werden gedwongen om op de grond te gaan liggen, waar ze vervolgens in koelen bloede werden vermoord.

De nieuwe regering heeft nog steeds geen ministers van Defensie en Veiligheid en is nauwelijks in staat iets tegen het geweld te doen. Sinds de bloedige aanslag op een sjiietisch heiligdom in Samarra eind februari is het aantal moordpartijen en ontvoeringen explosief toegenomen. Ondertussen kunnen soennieten, sjiieten en Koerden het maar niet eens worden over wie welke belangrijke post binnen de regering zal krijgen.

De afgelopen dagen werden weer veel lijken aangetroffen. De directie van het bureau van de gerechtelijke lijkschouwer deelde mee dat dit jaar in Irak al meer dan 6000 gruwelijke moorden en ontvoeringen zijn gepleegd. Vaak vertoonden de lijken van slachtoffers sporen van mishandelingen.
Jongen maakt straat schoon na aanslag in Bagdad
Jongen maakt straat schoon na een aanslag in Bagdad