'Steun koningin aan liberale moslims'

Icoon Binnenlands"De koningin heeft gisteren met haar bezoek aan de jubilerende Mobarak-moskee een helder signaal afgegeven: vˇˇr de liberale moslims" Dat zegt Fahi Dieffenthaler, woordvoerder van de Ahmadiyya Gemeenschap, waarvan de Mobarak-moskee onderdeel is, vandaag in Trouw. Hij haalt tegelijkertijd fel uit naar minister Verdonk, die volgens hem juist alleen met orthodoxe moslims wil praten en daarmee het beeld in stand houdt dat bijna alle moslims zeer behoudend zijn.

De Ahmadiyya Gemeenschap is een liberale moslimgemeenschap, die in Nederland ontstaan is toen de eerste moslims hier kwamen. Onder andere veel Surinamers zijn bij de gemeenschap aangesloten. Ze zijn, zegt Dieffenthaler, min of meer de tegenhanger van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat uitsluitend uit soennitische, orthodoxe moslims bestaat. Nogal wat moslims vinden dan ook niet dat Ahmadiyya zich islamitisch mag noemen. Ze worden als 'ketters' beschouwd, ook al doordat ze op andere wezenlijke punten van de traditionele leer afwijken. Ahmadiyya is er juist van overtuigd dat ze de 'zuivere islam' vertegenwoordigt. "We zijn zeer tolerant. Ons motto is liefde voor iedereen, haat voor niemand," zegt Dieffenthaler. "Het is geen toeval dat onze moskee de oudste is in Nederland."

Het bezoek van de koningin ziet hij als een grote steun in de rug voor de liberale moslims in Nederland. Dat ze juist deze moskee bezoekt zegt volgens hem "dat koningin Beatrix door de verhaaltjes van het CMO heen prikt." Hij betreurt het dan ook zeer dat minister Verdonk nog steeds alleen oor heeft voor het CMO, mede doordat hun lobby in Den Haag veel machtiger is.