Mogelijk duizenden WK-kaarten ongeldig

Icoon Nederlands ElftalDuizenden Oranje-fans hebben hoogstwaarschijnlijk onrechtmatige kaartjes in handen gekregen. Het gaat hierbij om kaarten voor het WK-duel Nederland-Ivoorkust. De kaarten, die bestemd waren voor fans en sponsors uit het Afrikaanse land, zouden onrechtmatig door de voetbalbond van Ivoorkust doorverkocht zijn aan Nederlandse handelaren. De organisatie van het WK voetbal in Duitsland is bezig met een onderzoek naar de herkomst van deze kaarten en overweegt om de tickets te blokkeren. De kaarten via ticketbureaus kosten nu tussen de 500 en 800 euro.

"De KNVB heeft ons laten weten dat hier duidelijk sprake is van zwarthandel. We onderzoeken dat nu. De Ivoriaanse voetbalbond ontkent. Een definitief besluit over het blokkeren is nog niet genomen, maar in vergelijkbare gevallen hebben we dat al wel gedaan", aldus Jens Grittner van het Duitse organisatiecomité.

Alle landen krijgen ruim achtduizend kaarten per groepswedstrijd. Wanneer er gebrek aan belangstelling is, moeten de kaarten aan de organisatie teruggegeven worden. Deze kaarten worden dan in de vrije verkoop voor de officiële prijzen verkocht. De officiële verkoop van deze kaarten ligt tussen de 60 en 100 euro.

Ook de KNVB is op de hoogte van het nog lopend onderzoek. "Wij hebben begrepen dat de organisatie de kaarten wil blokkeren, omdat de Ivoriaanse voetbalbond ze niet had mogen doorspelen aan tickethandelaars. We raden fans af om kaarten te kopen voor meer dan de officiële prijzen. Het risico dat je niet binnenkomt, is aanwezig", aldus de woordvoerder van de KNVB Frans Huizinga.

Met dank aan gerwinvaatstra voor de submit.