Hofstadgroep bedankt de VARA

Bloemen houden van de VARABij de VARA is gisteren een prachtige bos bloemen aangeboden door twee - vrijgesproken - leden van de Hofstadgroep. Ze wilden zo hun dank betuigen voor de Zembla-uitzending die de val van Ayaan Hirsi Ali inluidde.

Vier jongens verschenen gisteren bij de VARA-receptie met een bloemetje voor de redactie van het documentaireprogramma Zembla. Op een bijgevoegd kaartje stond: ''Zembla bedankt voor de mooie uitzending over Ayaan Hirsi Ali: groetjes 'de Hofstadgroep'.'' Volgens de 19-jarige Jermaine W. was het een ideetje van Zakaria T. Beiden werden onlangs vrijgesproken in het terreurproces tegen de groep. Jermaine's broer Jason kreeg daarbij wel een fikse straf: 15 jaar cel. Volgens Jermaine wilden ze Zembla niet zozeer bedanken omdat Hirsi Ali haar Nederlanderschap verliest, maar ''omdat de waarheid over haar is gezegd.''

Naast de bloemen liet het viertal Marokkaanse koekjes en chocolade alsmede hun naam en telefoonnummer achter. De VARA-receptionistes belden in lichte paniek de politie. Deze kon echter geen strafbare feiten ontdekken. De VARA wil niet zeggen of de Zembla-redactie blij was met de ontvangen presentjes.

'Linkse kerk'
Zembla-eindredacteur Kees Driehuis heeft zich overigens vandaag in dagblad Trouw verdedigd over de documentaire 'De heilige Ayaan'. Volgens hem bevatte die wel degelijk nieuwe feiten en was het helemaal geen oude koek. Dat Zembla op suggestieve, sensatiebeluste wijze allang bekende feiten zou hebben opgedist, wijst hij absoluut ter zijde. Een uitgebreide verklaring van Driehuis staat ook online.

Gisteravond vertoonde Zembla een documentaire over 'de leugens' van Rita Verdonk, onder de titel De tien geboden van Rita Verdonk. Volgens de programmamakers, die kennelijk de kritiek voor wilden zijn, was dat ''wederom een bericht uit de linkse kerk''.