Nederland heeft beste water

Glas kraanwater Nederland heeft het meest kwalitatieve drinkwater van Europa. Dit blijkt uit een onderzoek die de Europese Commissie in dertig landen uitgevoerd heeft. De Europese richtlijn stelt dat de consument levenslang drinkwater kan drinken zonder nadelige effecten voor zijn of haar gezondheid. Met de consument worden dus ook de zwakkeren in de samenleving bedoeld, zoals bejaarden en zuigelingen.

Boven op deze richtlijn heeft Nederland een extra pakket strenge veiligheids- en kwaliteitsmaatregelen genomen. Deze zijn de reden dat Nederland zo goed scoort op het onderzoek. Nederland heeft de strengste normen als het gaat om de stoffen die in het leidingwater voorkomen en zaken als kleur, geleidbaarheid, zuurgraad en troebelheid van het water. Daarnaast zijn er aanvullende maatregelen genomen op de temperatuur en de hardheid van het drinkwater.

De Nederlandse consument heeft een groot vertrouwen in kraanwater. De smaak wordt als uitstekend gewaardeerd. Dit komt mede omdat Nederlandse waterbedrijven geen chloor meer gebruiken, maar hwat water desinfecteren met uv-licht. Andere Europese landen gebruiken wel chloor. Daarom drinken Nederlanders ook beduidend minder water uit flesjes in verhouding tot andere Europeanen.