Maassluizer laat hakenkruis wapperen

Hakenkruisvlag in MaassluisIn de Zuid-Hollandse gemeente Maassluis heeft een inwoner gisteren korte tijd een hakenkruisvlag uitgehangen. Toen de politie later arriveerde, was de vlag echter al weer verdwenen. De vlag hing aan een schuur, goed zichtbaar voor de naaste buren. Op slechts honderd meter afstand van het huis is een oorlogsmonument, waar de kransen van de 4-meiherdenking nog liggen.

Toen een journalist van het Algemeen Dagblad 's avonds poolshoogte kwam nemen, hing op de plek van de hakenkruisvlag de Duitse driekleur. Op de voordeur was een sticker aangebracht met de tekst 'Geen Djihad in onze straat', ondertekend door de extreemrechtse groepering Voorpost. De bewoner, ongeveer 30 jaar oud, had geen behoefte te reageren op het voorval. "Rot op! wat wil je nou?", was het intelligente weerwoord toen de journalist om een reactie vroeg. Een Marokkaanse buurman heeft volgens eigen zeggen weinig last van de man. "Hij moet doen wat hij wil als hij anderen maar niet lastig valt. Tegen mij doet hij altijd normaal", laat hij weten.

Volgens een politiewoordvoerder is het uithangen van een hakenkruisvlag strafbaar. De politie wil sowieso binnenkort een gesprek met de bewoner. Op basis van wat getuigen hebben gezien kan er alsnog een proces-verbaal worden opgemaakt. De Rotterdamse Anti Discriminatie Raad (RADAR) ontvangt maar incidenteel meldingen over hakenkruizen, zo zegt directeur Cyriel Triesscheijn. Bij extreemrechtse groeperingen zijn symbolen als het Keltische kruis, het SS-teken en de zogenoemde Odalrune populairder. "Een hakenkruis is voor de meeste mensen, ondanks dat ze sympathie hebben voor extreemrechts, een brug te ver omdat het staat voor antisemitisme en voor de holocaust. Het is de garantie dat je een splintergroepering blijft", aldus Triesscheijn.