"Kaper" Moussaoui wil nieuw proces

TerrorismeDe vorige week tot levenslang veroordeelde 'twintigste WTC-kaper' Zacarias Moussaoui wil een nieuw proces. Een Amerikaanse jury legde hem vorige week een levenslange celstraf op, nadat hij bekend had dat hij zich ten tijde van 11 september 2001 in een vliegtuig op het Witte Huis had willen laten storten. Ook zei hij op de hoogte te zijn geweest van de aanslagen, maar er bewust niet voor te hebben gewaarschuwd.

Moussaoui is inmiddels overgebracht naar de super maximum security prison in Florence in de Amerikaanse staat Colorado, ook bekend als 'het Alcatraz van de Rocky Mountains'. Daar zal hij de rest van zijn leven moeten doorbrengen in een geluiddichte betonnen cel van 2 bij 3,5 meter. Hij mag ÚÚn uur per dag luchten, maar zal weinig tot nooit in contact komen met mede-gedetineerden. Telkens wanneer hij zijn cel mag verlaten, zal hij aan armen en benen zijn geboeid.

Volgens Moussaoui's advocaten wil hij zijn bekentenis nu echter intrekken. Hij zou geen enkel besef hebben gehad van het Amerikaanse rechtssysteem. De Fransman van Marokkaanse komaf was zich niet bewust van de gevolgen van zijn uitspraken. Volgens zijn advocaten beseft hij inmiddels dat hij in de Verenigde Staten een eerlijk proces kan krijgen. De raadslieden stelden tijdens het proces al dat Moussaoui schizofreen is. Hij zou er slechts van gedroomd hebben lid te zijn van al-Qaeda.

Geen nieuw proces
De Amerikaanse rechter Leonie Brinkema die de zaak behandelde, zegt dat het intrekken van de bekentenis geen nut meer heeft. Dat had alleen zin vˇˇr het moment waarop de straf werd uitgesproken. Hij krijgt dan ook geen nieuw proces. De 37-jarige Moussaoui kan tegen dit besluit nog wel in beroep gaan.In een soortgelijke cel zit Moussaoui zijn levenslange straf uit.


Met dank aan Manchester voor de submit.