Berlusconi betaalt geen belasting onder linkse president

Icoon PolitiekWanneer een kandidaat van links tot president wordt gekozen zal Berlusconi geen belasting meer willen betalen, zo dreigde de huidige demissionaire premier van ItaliŽ. De centrumlinkse coalitie Unie sleepte bij de parlementsverkiezingen in april met een klein verschil de overwinning in de wacht.

Dat links oud-communist Massimo D'Alema voordraagt als president van ItaliŽ vindt Berlusconi simpelweg een "onfatsoenlijk voorstel die aan de grens is van een democratische noodtoestand." Maandagmiddag beginnen Senaat, Kamer en regiovertegenwoordigers met de verkiezing van een nieuwe president. Men verwacht in de eerste drie stemrondes niet de noodzakelijke tweederde meerderheid,maar in de vierde ronde zou het wel eens zo kunnen zijn dat met een klein verschil D'Alema tot elfde president van ItaliŽ wordt gekozen.

Ook de socialistische oud-premier Guiliano Amoto en de ex-communistische senator-voor-het-leven en oud-minister Giorgo Napolitano wijst Berlusconi af als kandidaten voor het presidentsschap. "Wij willen iemand die zijn hart centrumrechts heeft. Wij zullen geen belastingen betalen, als wij niet zijn vertegenwoordigd. Wij zullen in belastingstaking gaan en in het parlement obstructiepolitiek bedrijven", aldus Berlusconi. Zelf draagt hij zijn rechterhand Gianni Letta als presidentskandidaat aan. De ex-neofascist Giancfranco Fini viel Berlusconi bij. "Centrumrechts zal nooit de weg naar het Quirinaalpaleis voor D'Alema vrijmaken", aldus Fini. Het Quirinaalpaleis is de ambtswoning voor de Italiaanse presidenten.

Op de website van de Italiaanse krant La Republica staat dat Prodi, leider van de centrumlinkse Unie en de beoogde nieuwe premier van ItaliŽ, juist nu geen commentaar wenst te geven op de ontstane situatie, omdat het "morgen een belangrijke dag is".

Berlusconi
Silvio Berlusconi

Met dank aan Q. en IHVK voor de submit.