Vernielingen oorlogsmonument Osdorp

Icoon ShockingDe kransen bij een oorlogsmonument in Osdorp, Amsterdam, zijn vanochtend vernield aangetroffen. Het stadsdeel Osdorp had al problemen verwacht, en hoopte die te voorkomen door tot half ťťn vannacht bewaking te regelen. Zoals blijkt, heeft dit niet mogen baten: vandalen hebben later afgelopen nacht toch hun kans schoon gezien om de boel te vernielen.

De kransen waren gisteravond bij het monument gelegd t.g.v. 4 mei in een plechtigheid met zo'n vijfhonderd mensen. Vanochtend lagen sommige in het water en lag de rest vernield en vertrapt in het rond. De politie weet nog niet wie de daders zijn, maar is een groot onderzoek gestart om ze alsnog te achterhalen. In 2003 leidde een vergelijkbare vernieling tot veel commotie in stadsdeel Slotervaard/Overtoomse Veld.

Overigens is het monument in Osdorp bepaald niet het enige oorlogsmonument dat de afgelopen dagen bezoek gehad heeft van vandalen. In Enkhuizen werd eerder deze week een monument besmeurd met hakenkruizen. Dit monument kon echter nog net op tijd schoongemaakt worden voor de herdenking van gisteren.