'Elk weekeinde rassenrellen in Nederland'

Icoon Binnenlands "In Nederland doen zich vrijwel elke weekeinde ongemerkt rassenrellen voor. Daarbij staan autochtone rechts-extremisten tegenover allochtone moslimjongeren." Deze bewering komt van de toonaangevende onderzoeker dr. Jaap van Donselaar, die onderzoek doet naar rechts-extremistische groeperingen.

De confrontaties beginnen meestal als kleine ruzies. Vervolgens trommelen beide partijen door middel van sms en internet hun 'troepen' bijeen, waarna massale vechtpartijen ontstaan. Het initiatief om met elkaar op de vuist te gaan, ligt de ene keer bij de allochtonen, en de andere keer weer bij de autochtonen. "Beide groeperingen zijn net zo schuldig."

De Nederlandse overheid gaat niet goed om met deze problemen. De autochtone kant van het probleem wordt totaal genegeerd. Alle aandacht gaat uit naar moslims die de verkeerde kant opgaan, terwijl er ook vele duizenden rechts-extremisten zijn.

De vijandige houding van deze Nederlandse jongeren wordt volgens Van Donselaar vaak gevoed door de afkeer van extremistische moslims, zoals de leden van de Hofstadgroep. "De Nederlandse jongeren voelen zich terecht bedreigd en reageren daar heel heftig op. Zonder onderscheid te maken tussen gematigde en extremistische moslims staan ze meteen vijandig tegenover de hele groep."

De onderzoeker is bang dat de 'rassenrellen', zoals hij de vechtpartijen noemt, zich als een veenbrand zullen uitbreiden, als er niet tegen wordt opgetreden.

Met dank aan calvobbes en Geertsema voor de submit.