Kamer eist aanpak extreem-rechts op internet

InternetCDA en PvdA, een ruime Kamermeerderheid dus, eisen dat minister Piet Hein Donner extreem-rechtse websites hard gaat aanpakken. Het tv-programma Twee Vandaag besteedde gisteren een item aan de opmars van extreem-rechts op internet. Daarin lieten de Kamerleden Sterk (CDA) en Wolfsen (PvdA) weten de kwestie komende dinsdag te zullen voorleggen aan Donner en minister Rita Verdonk.

Het tweetal reageerde op uitlatingen van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) en de Anne Frank Stichting. Directeur Marco Hughes (MDI) in TweeVandaag: ''Politie en justitie doen helemaal niks. Van de afgelopen drie jaar lopen nog achttien aangiftes. We leveren kant-en-klare dossiers aan, maar er gebeurt niks. Dat is onacceptabel.'' Jaap van Donselaar - expert op het gebied van extreem-rechts en verbonden aan de Rijksuniversiteit Leiden en de Anne Frank Stichting - zegt dat wat Justitie tegen extreem-rechtse uitingen op internet onderneemt, verwaarloosbaar is met het aantal uitingen dat gedaan wordt.

Volgens deskundigen is het gevaar van extreem-rechts op internet groot; het wordt zelfs ''een sluipend gif'' genoemd. Albert Benschop - als internetsocioloog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam - noemt rechts-extremisme in potentie net zo gevaarlijk als extreem-islamistische groeperingen: ''Als je het vergelijkt met de normen die zijn toegepast bij de Hofstadgroep, dan zie je dat er ook op dit soort extreem-rechtse websites behoorlijk met de grenzen van de rechtsstaat wordt gespeeld''. Hij doelt onder meer op oproepen tot haatzaaien en het in de brand steken van moskeeën.

Holland Hardcore
Bekende extreem-rechtse websites zijn Stormfront, Nationale Alliantie, Gross Deutsches Vaterland, Odinsreich, Polinco en Holland Hardcore. Het gaat veelal om haatzaaiende, anti-semitische en racistische uitingen, die strafbaar zijn. Deskundigen stellen dat wanneer iemand op radio of tv zou zeggen wat gebruikers op die websites neertypen, dat een rel zou opleveren en dat diegene onmiddellijk zou worden vervolgd.

Het MDI liet gisteren overigens weten aangifte te hebben gedaan tegen Holland Hardcore. Justitie erkende in Twee Vandaag dat er te weinig aan rechts-extremisme op internet wordt gedaan. Dat wordt geweten aan capaciteitsproblemen en de voortschrijdende techniek, waardoor Justitie er steeds net en stapje achteraan hobbelt.

-
Video-fragment Twee Vandaag, extreem-rechts op internet.