Internethoax Air Force One zet Defensie op verkeerde been

Icoon OpmerkelijkEen internetfilmpje waarin het Amerikaanse presidentiële vliegtuig Air Force One door een graffitispuiter 'getagt' lijkt te worden, heeft zelfs Defensie in de Verenigde Staten op het verkeerde been gezet. In het filmpje was te zien hoe de internationaal bekende kunstenaar Marc Ecko 's nachts over een aantal hekken klimt en bewaking voorbij sneakt, om het toestel met de woorden 'Still Free' te bekladden.

De opnamen blijken echter volledig in scene gezet. Niet Air Force One maar een gehuurde en aan één kant overgeschilderde Boeing 747 werd gebruikt. Nadat het filmpje afgelopen dinsdag op het internet verscheen, bleken niet alleen verschillende media op het verkeerde been gezet, maar ook het defensiepersoneel dat verantwoordelijk is voor het presidentiële vliegtuig. "We hebben de beelden gezien. Het ziet er echt uit", reageerde luitenant-kolonel Bruce Alexander in eerste instantie op vragen van het persbureau Associated Press. Later verklaarde hij dat er bij een controle geen graffiti is aangetroffen.

Verantwoordelijke Ecko bekende vrijdag dat de bekladding niet echt was. "Ik wilde een mijlpaal in de hedendaagse kunst neerzetten. Iets dat nooit echt zou lukken; een blik verf ter waarde van vijf dollar die een puistje zet op deze Goliath", stelde de graffitikunstenaar. Voor het kunststukje had hij medewerkers ingehuurd die vooraf een verklaring van geheimhouding moesten tekenen. Ecko weigerde te vertellen hoeveel de stunt hem had gekost. "Het is niet goedkoop. Je moet hier de nodige centen voor hebben."

Nep Air Force One getagt
De 'Air Force One' getagt: zelfs Defensie trapte erin


--
Het bewuste filmpje is te zien op de website StillFree.com.