'Agenten betrokken bij liquidaties Amsterdam'

Icoon Misdaad Een aantal liquidaties van prominente figuren in de Amsterdamse onderwereld zijn gepleegd met behulp van een tweetal corrupte politieagenten. Dat beweert althans topcrimineel Mink Kok in een afgeluisterd gesprek in de gevangenis, dat al in april 2004 werd opgenomen. Dit meldt AT5 vandaag op basis van justitiedossiers die in handen zijn gekomen van de Amsterdamse zender.

Volgens Kok zouden de agenten tegen betaling informatie over de verblijfplaats van de topcriminelen hebben doorgespeeld aan hun vijanden. "Als de politie weet waar ik ben, dan weten mijn tegenstanders het ook. Daar ga ik gewoon vanuit. Die liquidaties zijn zo gepleegd dat zij van binnen uit altijd wisten waar hun tegenstander mobiel was. Waar ze woonden en waren. Ze waren uitzonderlijk goed geinformeerd, te goed!"

Het gesprek is door de politie opgenomen in het kader van het 'Vancouver'-onderzoek van de Rijksrecherche, over corruptie bij de politie. De twee verdachten uit deze zaak zijn rechercheur Jacques K. en ex-politieman Hans van E.

Deze twee agenten zouden over een periode van tien jaar lang geheime informatie gelekt hebben naar journalisten, advocaten en naar criminelen. Ze zijn allebei in januari van dit jaar aangehouden, nadat de Rijksrecherche een val voor ze had opgezet. Jacques K. werd verzocht een verzonnen proces-verbaal over Mink Kok te transporteren, wat hij doorgegeven bleek te hebben aan Hans van E.

Het onderzoek naar het corruptieschandaal begon overigens al in 2003, toen er geheime stukken in de cel van Martin Hoogland - de moordenaar van Klaas Bruinsma - werden gevonden.