Open dag gevangenissen groot succes

Icoon JustitieDe open dag van de Dienst Justitiële Inrichtingen was gisteren een groot succes. Meer dan 12.000 mensen hebben een kijkje kunnen nemen in 62 van de gevangenissen en andere inrichtingen in Nederland. Door de grote belangstelling was de inschrijving al binnen een week vol.

De opening werd in Breda verricht door minister Donner van Justitie, in de jeugdinrichting Den Hey-Acker. Hierbij benadrukte hij in een toespraak dat we moeten blijven beseffen dat gedetineerden ook onderdeel zijn van de samenleving. Ook sprak hij met een aantal jonge gedetineerden over op welke manier ze het beste begeleid kunnen worden bij hun terugkeer in de samenleving.

Geen hotel
In veel gevangenissen kregen bezoekers zo ongeveer alles te zien wat er te zien viel. Zo werd je in de bijna 200 jaar oude gevangenis De Leuvense Poort in 's-Hertogenbosch rondgeleid door onder meer de visitatieruimte, de cellenblokken, de bibliotheek en de werkplaats. Ook een kijkje in de isoleercel stond op het programma. Niet door zalvende woorden van de cipier, maar door louter feiten werd keihard duidelijk gemaakt dat een gevangenis weinig weg heeft van een hotel. Overdag zijn de ongeveer 250 gedetineerden vooral bezig met ringetjes om schroefjes doen, viltstiften inpakken, of met gewoon niets. Luchten kun je meestal maar een uur per dag. De meeste gevangenen hebben televisie, maar die wordt ook goed gebruikt als pressiemiddel: misdraag je je, dan zit je voor straf een paar dagen zonder televisie. Voor de zwaardere gevallen zijn er drie isoleercellen. Mensen mogen daar maximaal twee weken achter elkaar zitten. De gevangenis heeft al jaren verschillende twee- en meerpersoonscellen. Wekelijks is er een moskeedienst en meestal ook een katholieke mis. De dominee is afgeschaft vanwege gebrek aan belangstelling.

Niet alles werd in het standaardprogramma door de cipier vermeld, maar desgevraagd vertelde hij dat het aantal (vermoede) zelfmoorden per jaar wisselt, maar dat tien vrij normaal is. Van verkrachtingen wordt verteld dat die gezien worden als zijnde niet te voorkomen. Het precieze aantal is onbekend, omdat gedetineerden over het algemeen geen aangifte doen. Je zou dan namelijk wel eens 'per ongeluk' in de douche kunnen vallen en je nek kunnen breken.

Mensen die volgend jaar naar de open dag willen, kunnen het beste www.depoortgaatopen.nl in de gaten houden.