Italianen hebben zondag veel keuze

Icoon VerkiezingenWie ooit een bord spaghetti gegeten heeft of in het Romeinse verkeer geprobeerd heeft om zijn auto schadevrij naar het hotel te doen bewegen, wist het al lang: Italianen houden van chaos. Dat blijkt nu ook op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van aanstaande zondag. Voor de 630 zetels van het Italiaanse Huis van Afgevaardigden heeft de kiezer de keuze uit maar liefst 174 partijen.

Om nog enigszins orde aan te brengen in de chaos, heeft een aantal partijen zich verenigd. Zo bestaat het rechtse Huis van de Vrijheden van de huidige premier, Silvio Berlusconi, uit Jagers en Visser, de Nieuwe Sicilianen, de neofascisten en nog 32 andere partijen. Zijn rivaal Romano Prodi heeft in de centrum-linkse Unie 30 lijsten verzameld, waaronder Italië van de Waarden, de Sudtiroler Volkspartei en het Venetiaans Front.

Kandidaten
Niet alleen de partijen, maar ook de kandidaten zelf laten veel variatie zien, op verschillende vlakken. Twintig kandidaten worden bijvoorbeeld vervolgd of zijn zelfs al veroordeeld voor corruptie. Een enorm aantal is bekend uit de sport- of televisiewereld. Eén van de kandidaten, Vladimir Luxuria, is weliswaar geboren als man, maar wisselt naar eigen zeggen naar believen van geslacht. Ze (hij?) is nu één van de belangrijkste kandidaten van de communisten. Verder zijn er nog onder meer een leeuwentemmer, een nieuwspresentator, een zangeres en de kinderen van oud-premier Bettino Craxi. Die laatste twee zijn het trouwens niet met elkaar eens: zoon Bobo staat bij Prodi op de lijst en dochter Stefania bij Berlusconi.

Deventenaar
FOK!user zaanhaan wist ons te melden dat ook Raffaele Natale uit Deventer op een lijst staat, namelijk voor de partij Amare l'Italia (houden van Italië), een partij voor buitenlanders van Italiaanse afkomst. Het belangrijkste programmapunt van de partij is om de Italiaanse cultuur in het buitenland te beschermen en te promoten. Natale is daar zelf al volop mee bezig: hij is eigenaar van een Italiaans restaurant in Deventer waar alles op originele Italiaanse wijze gebeurt. De kans dat hij een zetel bemachtigt acht hij klein, maar mocht het lukken, dan zal hij de komende jaren zijn best doen om zaken als spelfouten in menukaarten en het gebruik van niet-Italiaanse ingrediënten en van niet-Italiaanse recepten in Italiaanse restaurants in het buitenland op de agenda te krijgen. Daarnaast wil hij zich hard gaan maken voor buitenlandse Italianen die terugwillen en voor buitenlandse studenten die in Italië willen studeren.