Van Basten wil Huntelaar kans geven in Oranje

Icoon Nederlands ElftalDe kans lijkt groot dat Klaas-Jan Huntelaar nog voor het wereldkampioenschap voetbal, komende zomer in Duitsland, een kans krijgt in de selectie van het Nederlands Elftal. Bondscoach Marco van Basten zei vanavond in Voetbal Insite onder de indruk te zijn van het spel van de Ajax-spits, op dit moment topscorer van de Eredivise.

Huntelaar, die in de winterstop overkwam van sc Heerenveen, heeft dit seizoen tot nu toe dertig goals gemaakt in de Eredivisie. Afgelopen zondag was hij de enige trefzekere Ajacied in het met 2-1 verloren duel tegen Roda JC. "Het wordt inderdaad tijd dat hij een kans krijgt in het Nederlands elftal", aldus Van Basten als antwoord op een kijkersvraag in het RTL7-programma. "Hij doet het goed bij Ajax, hij valt echt op. Hij laat zien dat hij het niveau aan kan en dat hij kan presteren. Hij scoort aan de lopende band."

Van Basten vervolgt: "Hij is slim in het strafschopgebied. Hij loopt zich goed vrij en is ook kopsterk. Maar dat geldt eveneens voor andere kandidaten op die positie zoals Van Nistelrooij, Kuijt en Vennegoor of Hesselink. Ik heb echter geen zin om vijf of zes centrumspitsen naar het WK mee te nemen. Een dubbele bezetting lijkt me genoeg. Het is dus een kwestie van keuzes maken. Maar Huntelaar zou een rol als pinchhitter wel aankunnen, denk ik."

Op Salomon Kalou rekent Van Basten niet meer, zo zei hij. "De minister is duidelijk geweest." De Ivoriaanse Feyenoord-spits wilde zich versneld tot Nederlander laten naturaliseren om met Oranje mee te kunnen naar het WK. Zijn deelname lijkt echter kansloos, nadat minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie zijn laatste verzoek tot versnelde naturalisatie twee weken geleden heeft afgewezen. De minister wil dat Kalou eerst slaagt voor een naturalisatietoets.


Klaas-Jan Huntelaar, hier met sc Heerenveen in actie tegen Ajax