Drie maal zoveel slachtoffers in Oeganda als Irak

Icoon OorlogTerwijl alle aandacht in het Westen is gericht op de Amerikaans-Britse aanval op Irak en de mogelijke aanval op Iran, gaan de slachtingen in Oeganda onverminderd door. In het door oorlogen getergde land komen dagelijks 0,17 per 10.000 inwoners door geweld om het leven. Ter vergelijking: in Irak is dat aantal 0,052.

Deze gegevens komen uit een rapport dat door 50 verschillende internationale en nationale organisaties is opgesteld en vandaag is bekend gemaakt. Morgen zal de coördinator humanitaire hulp van de VN, Jan Egeland een bezoek brengen aan het land.

Het rapport meldt verder dat gedurende de oorlog 25.000 kinderen door de rebellen zijn ontvoerd. De ontvoerde jongens worden als kindsoldaten, en de meisjes als seksslavinnen gebruikt. Het rebellenleger dat zich "het verzetsleger van de Heer" noemt, is er op uit om een Oegandese staat te stichten die is gebaseerd op de 10 geboden uit de Bijbel.

"Twintig jaar van brutaal geweld is een litteken op het geweten van de wereld. De regering van Oeganda moet resoluut en zonder uitstel handelen, zowel om de efficiënte bescherming van burgers te waarborgen als met alle kampen te werken om een juiste en duurzame vrede te beveiligen", aldus Kathy Relleen van OXFAM, een van de organisaties achter het rapport.