Zonsverduistering op 29 maart

Icoon Zonnestelsel Morgen is er voor de tweede keer binnen een halfjaar in Europa een zonsverduistering zichtbaar. In Nederland zal de verduistering slechts gedeeltelijk zichtbaar zijn, maar in delen van Noord-Afrika en Azië, rond de Middellandse zee tussen Kreta en Cyprus en over Turkije en Georgië zal de zon tijdelijk geheel achter de maan verdwijnen.

In ons land zal dit spektakel tussen 11:47 en 13:33 plaatsvinden met het hoogtepunt, een verduistering van maar liefst 33%, om 12:40. Gezien de voorspellingen van wolkenvelden zal het maar de vraag zijn of er iets van te zien zal zijn. Het Westen van ons land maakt de grootste kans om de zon tussen de wolken door te kunnen zien.


Op het plaatje hierboven is het traject van de verduistering op het aardoppervlak zichtbaar. Inwoners en vakantiegangers in Turkije maken gezien de weersvoorspellingen de grootste kans op een onbelemmerd zicht op de eclips. De maan zal daar gedurende maximaal 3 minuten en 45 seconden over een strook van ongeveer 185 km breed zijn schaduw werpen. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting 'De Koepel' of op het FOK!forum.

Waar je ook bent, gebruik een speciale eclipsbril om je ogen te beschermen als je tussen de wolken door naar de zon gaat kijken. Een gewone zonnebril is onvoldoende.