Amsterdam tegen uitzetten Antillianen

PolitiekDe gemeente Amsterdam ziet niets in het voorstel van de regering om criminele Antillianen een enkeltje richting de Nederlandse Antillen te geven. Minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken voerde met de 21 grootste steden overleg over dat voornemen. Alleen Amsterdam en Dordrecht lieten weten tegen te zijn, de rest is positief over het voorstel.

De Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb heeft namens het huidige college (CDA, VVD en PvdA) van de hoofdstad een open brief aan Verdonk geschreven. Daarin schrijft hij dat het voorstel te veel vragen open laat van zowel principiŽle, juridische als praktische aard. Bovendien, aldus Aboutaleb, stuit het wetsvoorstel op zeer grote weerstand binnen de Amsterdamse Antilliaanse gemeenschap.

In antwoord op vragen zegt Aboutaleb het wetsvoorstel te beschouwen als een uiting van het huidige sociale klimaat in Nederland: ''Ik snap niet hoe het mogelijk is dat wij de sociale condities in een deel van het koninkrijk zo uit de hand hebben laten lopen. De lokale regering doet niet veel, maar wij steken daar ook geen poot uit.''

Verdonk wil samen met de rest van de regering Antillianen terugsturen die minder dan 3 jaar in Nederland zijn ingeschreven en zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige strafbare feiten. het betreft alleen Antillianen in de leeftijdsgroep tussen de 16 en 24 jaar. De bedoeling is dat de wet nog voor de zomer van kracht is.