Treinverkeer rond R'dam hervat

Icoon VervoerHet treinverkeer rond Rotterdam heeft de gehele dag last van storingen gehad. Rond 12:00 was Rotterdam Centraal per trein ruim anderhalf uur niet te bereiken door een storing in de seinen en wissels. Toen de storing verholpen leek ging het een tijdje beter, maar even later vielen de seinen en wissels opnieuw uit.

Spoorweginfrastructuurbeheerder ProRail meldde dat overdag honderden reizigers het stedelijk openbaar vervoer nodig hadden om bij stations te komen met aansluitende treinverbindingen. Rond 14.00 uur was nog niet bekend of alle storingen bij aanvang van de avondspits zouden zijn verholpen. "In dat geval zouden duizenden reizigers flinke vertragingen oplopen."

De storingen begonnen toen vanochtend een glasvezelkabel tijdens het plaatsen van een geluidsscherm bij Rotterdam kapot werd getrokken. Dit zorgde voor problemen op de treinverbinding Rotterdam - Gouda, waardoor reizigers eerst met het openbaar vervoer naar station Rotterdam Alexander moesten reizen om hun reis te vervolgen.

Daarna vielen rond elf uur rond Rotterdam Centraal de seinen en wissel uit omdat de aansturing met de beherende computer uitviel. Dit probleem werd vermoedelijk door dezelfde stukgetrokken kabel veroorzaakt. Alle treinverkeer van en naar het station werd als gevolg stilgelegd. Reizigers werden opnieuw gedwongen om gebruik te maken van het Rotterdamse openbaar vervoer om hun reis voort te zetten. Na anderhalf uur leek de storing verholpen maar dit bleek van korte duur. Rond 13.20 uur herhaalde de storing zich en lag het treinverkeer opnieuw op zijn gat.

Op dit moment moeten reizigers in zuidelijke richting, Dordrecht en verder, naar station Lombardijen. Reizigers in westelijke richting moeten naar station Rotterdam-Alexander en reizigers in noordelijke richting naar station Hofplein. Intercity's die normaal op Rotterdam Centraal stoppen, worden omgeleid.

Update 18:15 uur
De beperkingen als gevolg van de storingen van en naar Rotterdam zijn deels voorbij. Het treinverkeer van en naar Rotterdam wordt geleidelijk hervat. Tussen Rotterdam Centraal en Gouda is nog steeds beperkt treinverkeer mogelijk.

Actuele storingen in het treinverkeer zijn hier te vinden. Ook de site van de NS kan momenten van traagheid ondervinden. Werkt de link niet, dan kun je nog kijken op teletekst pagina 751.

Met dank aan SwithleR voor de submit.